вторник, 10 февруари 2015 г.

Шкембе чорба

Необходими продукти:
600 гр. телешко шкембе
30 мл. водка
2 кубчета телешки бульон
1 гл. лук
1 и 1/2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
5-6 с.л. олио
250 мл. прясно мляко
1 к.л. черен пипер
2-3 ск. чесън
оцет
лют червен пипер

Начин на приготвяне:
Шкембето се почиства хубаво и се измива със студена вода.

























Вари се заедно с 30 мл. водка и два литра вода за 30 мин. в тенджера под налягане.
Изваждаме го и го измиваме отново, сменяме водата като този път вместо водка добавяме 1/2 глава лук разрязана на 4 и сол. Варим отново 30 мин.
Измиваме го за трети път и го нарязваме на ивици.

























 В тенджерата слагаме 1-2 литра вода и когато заври разтваряме в нея бульоните. Добавяме останалата глава лук, отново разрязана на 4 и няколко зърна черен пипер. Добавяме шкембето.


Запържваме брашното и червения пипер в олиото заедно с част от бульона. Добавяме запръжката към чорбата. Варим за още около 5 мин.

























Сваляме от огъня, добавяме прясното мляко и поръсваме с черен пипер.
При сервиране се добавя счукан чесън, оцет и лют червен пипер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар