петък, 13 март 2015 г.

Кифлички с кайма



















Необходими продукти:
Продукти за шупване на маята:
1/2 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
50 мл. топла вода
3 с.л. брашно

продукти за тестото:
700 г. брашно
125 мл. топло мляко
125 мл. топла вода
150 мл. олио

продукти за плънката:
400 г. кайма смес
1 глава лук
3 с.л. лютеница
100 г. кашкавал
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. чубрица
червен пипер
черен пипер
сол
зехтин


Начин на приготвяне:
Сложете продуктите за шупване на маята в малка купичка. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес, покрийте съда и увийте в кърпа. Сложете купата на топло, докато шупне маята и удвои обема си. 
Нарежете на ситно лука и го задушете в зехтина до омекване. Добавете каймата и малко вода, за да може по-лесно да стане на трохи. Подправете с подправките. Настържете кашкавала. Добавете лютеницата при каймата. Гответе каймата до готовност и докато изври водата. Отстранете от котлона.
В дълбока купа сипете брашното, направете кладенче и сипете в него шупналата смес. Добавете топлото мляко, топлата вода и олиото и разбъркайте с ръка до получаване на пухкаво тесто. Покрийте го с фолио и кърпа и го оставете на топло да втаса за около 20 минути.
Включете фурната да загрее на 220 градуса.
Разделете тестото на 4 топки. Всяка топка разточете на тънка кръгла кора. Разрежете я с помощта на нож на 8 триъгълника. Поставете малко от плънката в широкия край на всеки триъгълник.




















Загънете отстрани ъгълчетата, за да не изтече плънката и навийте на кифличка. По същия начин навийте всички кифлички. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и поръсете с чубрица.




















Изпечете кифличките за около 15 минути до получаване на хубава коричка. През това време пригответе втората тава с кифлички за печене. Общо излизат около 2 тави с по 16 кифлички във всяка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар