четвъртък, 28 май 2015 г.

Гювече в купичка от тесто


Необходими продукти:
12 с.л. брашно
1/2 кубче мая
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 с.л. олио
вода

4 картофа
1 тиквичка
100 гр. гъби
100 гр. суджук, луканка или какъвто колбас пожелаете
соев сос
риган
чубрица
черен пипер
олио
1 с.л. лютеница
2 с.л. майонеза
2 яйца
кашкавал за поръсване - около 20-30 гр.


Начин на приготвяне:
В малка купичка се смесват маята, захарта и малко вода и се оставят за 5-10 мин. В купа слагаме брашното, добавяме шупналата мая, солта, олиото и вода колкото поеме до омесването на меко тесто. Оставяме го на топло за 30-40 мин.
През това време обелваме и нарязваме картофите, тиквичките и гъбите. В тиган сипваме около 1 пръст олио и изпържваме картофите. Когато са почти готови добавяме тиквичките и гъбите. 

Добавяме около 1 с.л. соев сос и пържим до готовност. Нарязваме колбаса на парченца и го добавяме и него, добавяме подправките.

Пържим около 1 мин. и прехвърляме всичко в купа като се стараем да отцедим мазнината.
Разделяме тестото на 3 топки. От две от тях ще направим долната част на гювечетата, а третата ще остане за капачетата. Всяка топка я разточваме, така че да стане около 0.5 см дебела. Взимаме купичка ( дуралекс или глинено гювече) и полепваме тестото хубаво по стените, така че да придобие формата на съда след изпичане.

Поставяме малко парче хартия за печене върху тестото и изсипваме върху него боб ( целта е да държи тестото да не се надуе при печене и да си остане с формата на съда, в който го печем). Третата топка разделяме на 2 равни части и от тях оформяме капачетата. Подреждаме ги в тава за печене и печем на 200 градуса за около 10 мин., махаме хартията заедно с боба и връщаме във фурната, за да се запекат до зачервяване.

Към изпържената смес добавяме лютеницата и майонезата и разбъркваме.
Изпечените купички обръщаме внимателно и ги изваждаме от съда, в който сме ги сложили. Добавяме сместа във всяка от тях и отгоре чукваме по едно яйце.

Връщаме ги във фурната до запичане на яйцата, поръсваме след това с малко настърган кашкавал и отново запичаме за малко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар