събота, 31 януари 2015 г.

Чикагска пълнена пита





















Необходими продукти:
за тестото:
250 мл. хладка вода
1 пакетче суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
5 с.л. олио
400 гр. брашно

за плънката:
400 гр. кайма
1 глава лук
кимион
черен пипер
4 с.л. лютеница
5-6 маслини
1 зелена чушка
400 гр. кашкавал
100-200 гр. сирене
риган
чубрица

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря във водата, брашното се пресява и се прави кладенче, в което се изсипва олиото, захарта, солта и разтворената мая. Омесва се меко тесто и се оставя да втаса.
В тава с диаметър 28 см. се слага хартия за печене - трябва да покрива хубаво и дъното и страните.
Втасалото тесто се разделя на две части - 1/3 от него се оставя настрани, а останалите 2/3 се оформят като топка и се разточват така, че като се сложи в тавата да покрива стените и да излиза леко встрани.




















Лука се нарязва на ситно и се изпържва заедно с каймата като се добавя 1 ч.чаша вода, за да се разбие хубаво и да стане на трохи. Когато е готова се добавят 2 с.л. лютеница, пържи се още 1 мин. и се маха от котлона. Изсипваме каймата върху тестото и се заглажда, за да е равно навсякъде.




















Маслините се нарязват на ситно и се поръсват върху каймата.




















Върху тях се настъргва около 100 гр. кашкавал.




















Чушката се изчиства от семките и се нарязва на ситно. Поръсва се върху кашкавала.




















Върху тях се настъргва сиренето.




















Отгоре настъргваме отново около 200 гр. кашкавал.




















Останалото тесто се разточва на кръг с големина колкото диаметъра на тавата, поставя се отгоре и краищата се завиват.




















Тестото се надупчва леко с нож или вилица на няколко места, за да може да диша сместа. Отгоре се намазва хубаво с останалите 2 лъжици лютеница и се поръсва с риган и чубрица.




















Пече се на 180-190 градуса за около 1 час. Изважда се и се настъргва останалия кашкавал. Връща се във фурната докато се разтопи кашкавала.
Изваждаме питата от тавата и махаме хартията, за да ни е по-лесно да я разрежем.



















Няма коментари:

Публикуване на коментар