понеделник, 12 януари 2015 г.

Свински котлети с горчица

Необходими продукти( за две порции) :
3 свински котлета
4 средно големи глави кромид лук
сол 
черен пипер 
кимион
3 суп. л. горчица
7 суп. л. зехтин
2-3 суп. л. брашно
1 кубче гъбен бульон
100 мл сметана за готвене

Начин на приготвяне:
Измийте котлетите, попийте ги, начукайте ли леко и ги поръсете от двете страни със сол и кимион. 
Смесете в купичка 3 суп. л. горчица, малко прясно смлян черен пипер и 2 суп. л. зехтин и с получената смес намажете котлетите и от двете страни. 
В тавичка сипете 1-2 с.л. зехтин, подредете котлетите и ги запечете за около 30 мин в предварително загрята на 200 градуса фурна на най-долното ниво.
Една от главите лук нарязваме на полумесеци и след изтичането на 30-те минути от печенето разпределяме нарязания лук като канапе под всеки котлет и печем още 30 минути. 
В тенджерка разтваряме кубчето бульон в 1/2 л вода до кипването на течността. Намаляваме фурната на 160 градуса и изливаме готовия бульон много внимателно върху и около котлетите. Продължаваме да ги печем за 1 час. Месото не трябва да остава без вода, ако е необходимо долейте още. След изтичане на времето за печене извадете месото, отделете бульона и лука в друг съд.
Останалите 3 глави лук нарязваме на полумесеци, поставяме ги в торбичка, сипваме при тях брашното и ги разклащаме докато брашното полепне по лука. 
В тиган загряваме 3 суп. л. зехтин и в него запържваме набрашнените лучени кръгчета до златисто. След като са готови, към тях добавяме отделения бульон и лук и слагаме течната сметана. Изчакваме сместа да кипне и я оставяме за 5 минути на по-слаб огън.

При сервиране поставяме по един котлет (ако са по-малки по котлет и половина), след това го поливаме с лучения сос (или ако е по-гъст го слагаме до котлета) и поднасяме с гарнитура по желание - задушени картофи с чесън (както е при мен), ориз или задушени зеленчуци.


Няма коментари:

Публикуване на коментар