Необходими продукти( за две порции) :
3 свински котлета
4 средно големи глави кромид лук
сол
черен пипер
кимион
3 суп. л. горчица
7 суп. л. зехтин
2-3 суп. л. брашно
1 кубче гъбен бульон
100 мл сметана за готвене
Начин на приготвяне:
Измийте котлетите, попийте ги, начукайте
ли леко и ги поръсете от двете страни със сол и кимион.
Смесете в купичка 3 суп. л. горчица, малко
прясно смлян черен пипер и 2 суп. л. зехтин и с получената смес намажете
котлетите и от двете страни.
В тавичка сипете 1-2 с.л. зехтин,
подредете котлетите и ги запечете за около 30 мин в предварително загрята на
200 градуса фурна на най-долното ниво.
Една от главите лук нарязваме на
полумесеци и след изтичането на 30-те минути от печенето разпределяме нарязания
лук като канапе под всеки котлет и печем още 30 минути.
В тенджерка разтваряме кубчето бульон в
1/2 л вода до кипването на течността. Намаляваме фурната на 160 градуса и
изливаме готовия бульон много внимателно върху и около котлетите. Продължаваме
да ги печем за 1 час. Месото не трябва да остава без вода, ако е необходимо
долейте още. След изтичане на времето за печене извадете месото, отделете
бульона и лука в друг съд.
Останалите 3 глави лук нарязваме на
полумесеци, поставяме ги в торбичка, сипваме при тях брашното и ги разклащаме
докато брашното полепне по лука.
В тиган загряваме 3 суп. л. зехтин и в
него запържваме набрашнените лучени кръгчета до златисто. След като са готови,
към тях добавяме отделения бульон и лук и слагаме течната сметана. Изчакваме
сместа да кипне и я оставяме за 5 минути на по-слаб огън.
При сервиране поставяме по един котлет
(ако са по-малки по котлет и половина), след това го поливаме с лучения сос
(или ако е по-гъст го слагаме до котлета) и поднасяме с гарнитура по желание -
задушени картофи с чесън (както е при мен), ориз или задушени зеленчуци.
Няма коментари:
Публикуване на коментар