понеделник, 12 януари 2015 г.

Лазаня "Болонезе"

Необходими продукти:
1 кутия готови кори за лазаня
за плънката:
500 гр. кайма
1/2 буркан домати или 5-6 с.л. доматено пюре
1 морков
200 гр. гъби
2-3 глави лук
2-3 скилидки чесън
1 ч.л. босилек
1 ч.л. бял риган
1 щипка захар
1 с.л. зехтин

за бешамеловият сос:
500 мл. прясно мляко
2 с.л. масло
2 с.л. брашно
черен пипер

200 гр. настърган кашкавал

Начин на приготвяне:
Лукът и чесъна се нарязват на ситно и се задушават 2-3 мин в сгорещен зехтин. Прибавя се ситно настърган или нарязан на кубчета морков и гъбите нарязани на ситно, и се задушават под капак. Когато зеленчуците омекнат леко се добавя около 100 мл. вода. Оставя се така докато кипне. Към кипнатала смес се прибавят доматите или дом. пюре разредено с малко вода. Подправя се с босилек, риган и захар. Когато се сгъсти се слага каймата и се задушава за още 5 мин.
В отделен тиган разтопяваме маслото и добавяме към него брашното. Запържва се за не повече от 1 мин. Налива се студено прясно мляко ( налива се постепенно и се бърка само в една посока). Подправя се с черен пипер. Оставя се да ври около 4-5 мин докато се сгъсти.
На дъното на дълбока правоъгълна тава се слага малко зехтин и бешамелов сос. Поставя се ред кори, разпределя се малко от плънката. Поставя се втори ред кори, бешамелов сос и плънка и така докато свършат съставките (последно трябва да завършим с кори, заляти с бешамелов сос).
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 мин.

Поръсваме обилно с кашкавал и връщаме да се запече за още 2-3 мин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар