Необходими продукти:
За тестото:
4 ч.ч. брашно
1 пакетче суха мая Др. Йоткер
щипка сол
около 250 мл приятно топла вода / не гореща!/
За плънката:
250 гр хубава кайма смес
1 с.л. лютеница
1 голяма глава лук, настъргана на ситно ренде
2 домата, настъргани на ренде, или смлени домати от консерва
сол
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
кимион
1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Пресейте
брашното, добавете сухата мая и солта. Разбъркайте. Добавете водата и замесете
тесто. Ако е необходимо добавете още брашно.
Направете тестото на топка, покрийте го с прозрачно домакинско фолио и кърпа
и го оставете да втаса, за около 1 час, докато удвои обема си.
Омесете каймата с останалите продукти. Сместа трябва да е леко течна. При
необходимост добавете още домати.
Разделете тестото на малки топчета, от които разточете тънки питки с
големината на десертна чиния.
Застелете голяма тава с хартия за печене и подредете питките в нея. Намажете
ги равномерно със сместта. Не мажете много дебело. Изпечете на 220 градуса, до
зачервяване. Като се изпекат ги извадете от фурната и подредете една върху
друга, за да омекнат. От това тесто изпекох 8 бр. питки.
Върху омекнала питка намазваме чеснов сос ( 2 скилидки
пресован чесън, щипка сол, 4 с.л. майонеза и 3 с.л. кисело мляко), кисели
краставички нарязани на дълги ленти и пържени картофи. Завиваме питките на руло
и ги овиваме в хартия. Поднасяме ги докато са топли.
Няма коментари:
Публикуване на коментар