понеделник, 12 януари 2015 г.

Пиде с кайма

Необходими продукти(за 3 порции):
за тестото:
2 чаени чаши брашно
1 чаена чаша топла вода
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
1 супена лъжица зехтин
1 пакетче суха мая

за плънката:
200-250 грама кайма
1 голяма глава кромид лук или 1 стрък пресен лук
2 нарязани скилидки чесън
лют пипер на вкус
червен пипер на вкус
1 чаена лъжичка смлян кимион
3 пълни супени лъжици лютеница
1/2 чаена лъжичка сух риган
сол на вкус

за намазване на тестото:
2-3 с.л. лютеница

кашкавал за поръсване

Начин на приготвяне:
Сложете маята в малко топла вода, прибавете и захарта.След като маята набъбне, смесете всички продукти и омесете меко и еластично тесто. Ако е необходимо добавете още брашно. Тестото трябва да е леко лепкаво.
Покрийте го с кърпа и оставете да втаса, докато удвои обема си.
В тиган загрейте мазнина и сложете каймата и нарязания лук да се запържат.

След като каймата стане "на трохи" и се позапържи, добавете останалите продукти за плънката и на слаб котлон продължете да пържите около 5 минути.
Разделете тестото на 3 еднакви топки и на набрашнен плот разточете на много тънки кори с елипсовидна форма.
Намажете ги с тънък слой лютеница и разпределете по равно плънката върху всички кори и после навийте крайчетата им, така че да се получи нещо като лодка.





















Също така може да повдигнете и прищипете с пръсти тестото по края, вместо да навивате.
Поставете ги в тавичка с хартия за печене и намажете крайчетата със зехтин.
Печете в задължително предварително загрята на 210 градуса фурна.
След като е почти готово, извадете тавата от фурната, поръсете с настърган кашкавал всяко пиде и ги запечете до готовност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар