понеделник, 12 януари 2015 г.

Кюфтета с патладжан и чушки в доматено-сметанов сос





















Необходими продукти:
500 гр кайма
2 печени червени чушки
1/2 бурканче патладжан или 1 печен
1 яйце
1 щипка чубрица
1 щипка риган
кимион
черен пипер
сол
50 гр галета
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
1 буркан домати от консерва
200 мл готварска сметана
1-2 щипки босилек
1 с. л. брашно

Начин на приготвяне:
Каймата, чушките (нарязани на ситно), патладжана (от консерва или 1 малък пресен, изпечен, обелен и нарязан на ситно), 1 яйце, подправките и галетата се разбъркват добре и се оставя за 30 минути в хладилника. След това оформяте не много големи топки и ги овалвате в брашно. 
В тиган запържете една глава лук и 3-4 ск. чесън, нарязани на ситно. Взимате един буркан домати ( или около 2 шишета млени домати), белите и ги пасирате заедно със сока. Към лука и чесъна добавяте брашното, разбъркваме да стане на кашичка и добавяте доматите. Прибавяте босилек, чубрица (или подправки по ваш избор). Разбърквате добре и оставяте да се сгъсти за около 5 мин. 

В дълбока тавичка сипете около 2 с.л. олио и намазнете с него дъното. Добавете оформените кюфтета, изсипете доматите, завийте с фолио и печете на 200 градуса около 40-50 минути или докато се сгъсти и поизври соса. Извадете от фурната и залейте със 200 мл готварска сметана. Разбъркайте леко и върнете във фурната за още няколко минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар