Необходими продукти:
500 гр кайма
2 печени червени чушки
1/2 бурканче патладжан или 1 печен
1 яйце
1 щипка чубрица
1 щипка риган
кимион
черен пипер
сол
50 гр галета
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
1 буркан домати от консерва
200 мл готварска сметана
1-2 щипки босилек
1 с. л. брашно
Начин на приготвяне:
Каймата, чушките (нарязани на
ситно), патладжана (от консерва или 1 малък пресен, изпечен, обелен и нарязан
на ситно), 1 яйце, подправките и галетата се разбъркват добре и се оставя за 30
минути в хладилника. След това оформяте не много големи топки и ги овалвате в
брашно.
В тиган запържете една глава лук и
3-4 ск. чесън, нарязани на ситно. Взимате един буркан домати ( или около 2
шишета млени домати), белите и ги пасирате заедно със сока. Към лука и чесъна
добавяте брашното, разбъркваме да стане на кашичка и добавяте доматите.
Прибавяте босилек, чубрица (или подправки по ваш избор). Разбърквате добре и
оставяте да се сгъсти за около 5 мин.
В дълбока тавичка сипете около 2
с.л. олио и намазнете с него дъното. Добавете оформените кюфтета, изсипете
доматите, завийте с фолио и печете на 200 градуса около 40-50 минути или докато
се сгъсти и поизври соса. Извадете от фурната и залейте със 200 мл готварска
сметана. Разбъркайте леко и върнете във фурната за още няколко минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар