сряда, 15 април 2015 г.

Торта "Птиче мляко"





















Необходими продукти:
за блатовете:
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша захар
3 яйца
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. оцет
1 чаена чаша брашно
3 суп. лъжици какао
1-2 лъжици коняк (по желание)

за крема:
2 чаени чаши прясно мляко
4 суп. лъжици грис
1 чаена чаша пудра захар
1/2 пакетче масло

за глазурата:
1 кафена чаша прясно мляко
1 кафена чаша захар
1 чаена лъжица брашно
3 суп. лъжици какао
1/2 пакетче масло

шоколадови пръчици за поръсване


Начин на приготвяне:
В купа се смесват хубаво продуктите за блатовете и се разделят на две равни части, от които последователно се изпичат два блата. Пекат се на 200 градуса фурна. Оставят се да изстинат.






















Докато изстиват се приготвя крема. Прясното мляко и гриса се варят около 10 мин като непрекъснато се разбъркват. След като изстине към него се прибавя лъжица по лъжица маслен крем приготвен от пудрата захар и маслото. Първия блат се застила с крема.
 Поставя се втория блат.





















Глазурата се приготвя като на слаб огън смесваме всички продукти и бъркаме докато се разтопи напълно маслото. Оставяме глазурата да изстине и намазваме блата отгоре и отстрани.
Поръсваме с шоколадови пръчици и поставяме в хладилника поне за 1 час, за да стегне глазурата..

Няма коментари:

Публикуване на коментар