понеделник, 12 януари 2015 г.

Торта Андалусия





















Необходими продукти:
за блатовете:
10 белтъка
2 с.л. брашно
160 гр. смлени орехи
160 гр. захар
120 гр. пудра захар
40 гр. какао
за жълтия крем:
10 жълтъка
70 гр. пудра захар
2 ванилии
50 гр. краве масло
1 пакетче желатин
75 гр. течна сладкарска сметана

за кафявия крем:
250 гр. шоколад
100 гр. краве масло
100 гр. течна сладкарска сметана

за глазурата:
200 мл прясно мляко
200 гр. шоколад
30 гр. захар
30 гр. краве масло
Начин на приготвяне:
Разбийте белтъците, докато започнат да стават на сняг. Добавете и двата вида захар и разбийте до получаването вече на гъст сняг.
Смесете брашното, смлените орехи и какаото и добавете на 2-3 части към белтъците, като не спирате да разбивате с миксер.
Разделете мислено сместа на 3 части.
Подгответе си тавата (24 см. диаметър), като я покриете с намаслена хартия за печене.
В предварително загрята на 200 градуса фурна изпечете 3 еднакви блата.



















Оставете блатовете да изстинат.
През това време пригответе жълтия крем.
Задължително на водна баня сложете жълтъците, захарта и маслото и варете на слаб котлон, докато се сгъсти крема. Махнете от котлона.
След като се сгъстят, прибавете предварително подготвения, според указанието на опаковката желатин - аз го разтваря м в 100 мл. студена вода, след което го разтапям на водна баня до получаване на течност.
Добавяте и ванилиите, заедно с добре разбитата сметана. Изчакайте да изстине малко крема от жълтъци и масло преди да я добавите.
Когато кремът изстине почти напълно,сложете целия крем върху първия блат и го разпределете добре.




















Покрийте с втория блат.




















Разтопете шоколада и маслото на водна баня и когато изстинат, смесете с разбитата на сняг сметана. Изсипете целия крем върху втория блат и покрийте с третия.

Пригответе си глазурата, като смесите всички продукти за нея и на водна баня и слаб котлон разтопите всичко до хомогенност.
Изчакайте глазурата да започне да стяга и покрийте тортата.
Украсете по ваш вкус.



Няма коментари:

Публикуване на коментар