петък, 5 юни 2015 г.

Карфиол, броколи и гъби с пармезан


Необходими продукти:
300- 400 гр. карфиол и броколи
300 гр. гъби
1 глава лук
1 скилидка чесън
20 гр. масло
2-3 с.л. зехтин
1 к.л. балсамов оцет
сол
щипка кафява захар
магданоз
черен пипер

за соса:
1 яйце
2 с.л. брашно
1 ч.л. горчица
200 гр. кисело мляко
30 гр. масло
сол,черен и червен пипер,къри и индийско орехче
100 гр. течна сметана
100 гр. прясно мляко
70 гр. пармезан (настърган)
70 гр. краве сирене


Начин на приготвяне:
Бланширайте броколите и карфиола ( накъсани на розички ) във вряща подсолена вода за 5 минути. Отцедете ги и ги разпределете в подходящ съд за печене.

Задушете гъбите,чесъна и лука в малко масло,зехтин,сол,балсамов оцет и щипка кафява захар,докато омекнат и леко се карамелизират. Разпределете ги между розичките броколи и карфиол. Поръсете отгоре с натрошеното сирене.

В купа смесете киселото мляко,горчицата,брашното, прясното мляко, сметаната, сол на вкус и подправките.
Загрейте 30 гр. масло в съд с незалепващо покритие, докато се разтопи.
Прибавете брашняно-млечната кашичка и бъркайте,докато соса се сгъсти .Ако има нужда го разредете с вода или прясно мляко.
Сложете половината настърган пармезан в горещия сос и разбъркайте ,докато се разтопи .
Оттеглете съда от котлона и добавете постепенно при непрекъснато бъркане разбитото яйце.

Залейте зеленчуците със соса.
Поръсете с магданоз, черен пипер, останалия настърган пармезан.

Запечете ястието във фурната на 200 градуса за 30 мин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар