Необходими продукти:
1/4 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. вода
1 суха мая
1 яйце
1 ч.л. сол
1ч.л. захар
3-3 ½ ч.ч. брашно
за намазване:
1 с.л. олио
1/2 ск. чесън
риган
чубрица
Начин на приготвяне:
В чаена чаша смесваме маята и захарта и доливаме малко вода. Оставаме за 10 мин. покрита, за да стане готова маята. Замесва се тесто от дадените продукти с 3 ч.ч. брашно, ако е нужно се добавя още. Оставя се 20-30 мин да втаса. От втасалото тесто с намаслени ръце се оформят топчета – 6 на брой. Слагат се в намаслена тава и се оставят още 10-15 мин да втасат. Не се мажат с нищо отгоре. Пекат се в загрята фурна на 200-220 градуса. Изпичат се сравнително бързо – за около 20-ина мин. Веднага се намазват с ароматно олио – с пресован чесън, чубрица и риган. Завиват се за около 10-ина мин, за да омекне коричката.
Няма коментари:
Публикуване на коментар